top of page
Alegerea bulbilor
Indiferent de tipul de cultura ales, calitatea bulbilor este ensentiala pentru a avea succes. Din pacate in tara noastra nu cunosc nici-un producator de bulbi. Pentru noi cea mai buna si la indemana solutie ramane importul bulbilor din Olanda.
Inainte de a comanda trebuie sa stim ca bulbi pot fi de diferite dimensiuni,
10-11, 11-12, 12+, personal folosim 11-12 datorita raportului dintre calitate si pret. Sigur, marimiea bulbului este direct proportionala cu floarea pe care acesta o va face.
Dupa ce ne-am hotarat asupra dimensiunii bulbilor, putem opta pentru tratarea termica a lor.
N-am sa intru prea mult in detaliu cu acest subiect deoarece nu este un crieteriu obligatoriu. Pe scurt, tratarea termica a bulbilor imita perioada de reapaus petrecuta de bulbi in sol si miscoreaza perioada dintre plantare si recoltare. Practic, daca bulbi netratati termic este recomandat sa-i plantam in luna Octombrie-Noiembrie, cei tratati ii putem planta pana la finele lui Decembrie.
Tipuri de culturi
Exista 4 tipuri de culturi pentru producatia lalelelor. Trei dintre ele sunt destinate pentru flori taiate, iar una pentru producatia in ghiveci. Le vom detalia si analiza pe fiecare in parte.
Cultura in sol
Se refera la cultivarea lalelelor direct in solul din camp sau in solul din sera/solar. Aceasta fiind si una dintre cele mai raspandite modalitati pe care o recomand mai ales incepatorilor.
Modalitatea plantarii este una relativ simpla, se fac carari cu o sapa ingusta de aproximativ 10cm si se planteaza bulbii la o distanta nu mai mica de un deget. Este aceiasi modalitate ca la plantarea arpagicului :). Dupa ce am terminat primul rand de sapat si plantat, il incepem pe urmatorul paralel. Distanta dintre randuri va trebui sa fie una suficient de mare incat sa permita recoltarea lalelelor(aprox. 10-15cm).
Avantaje:
- Investitii minime
- Pot fi folositi bulbi netratati termic
- Nu necesita cunostinte avansate
Dezavantaje:
- Pot fi plantati un nr. mai mic de bulbi pe m2 comparativ cu, cultura in lazi cu substrat sau hidroponica
- Recoltare greoaie, datorita intrari printre randuri
- Pradatorii din sol, cartite, coropisnite, limax etc.
- Uneori calitatea superioara nu poate fi atinsa datorita solurilor sarace.
Cultura in lazi cu substrat de crestere
Pentru aest tip de cultura vom avea nevoie de lazi din plastic, deobicei sunt folosite lazile in care sosec bulbii si substrat de crestere. Cand vorbim despre substratul de crestere ne referim in general la turba sau pamant special pentru flori.
Ca si modalitate de plantare, este relativ una simpla, se umple lada cu substratul care a fost udat in prealabil dupa care se infig bulbii unul langa celalalt pastrand o distanta de aprox. 1-2cm de marginea lazii. Dupa ce am terminat de umplut lada, bulbii sunt acoperiti cu un strat de nisip pentru a nu permite acestora sa impinga in afara pe perioada inradacinarii.
Vom mai avea nevoie de o camera unde lazile vor fi depozitate inainte de a le baga in sera/solar. Este necesara o perioada minima de timp la o temperatura scazuta,deasupra pragului de inghet, ca bulbii sa poata inradacina. In aceasta camera lazile pot fi asezate una peste alta pentru economisirea de spatiu.
Dupa ce radacinile se formeaza iar bulbii incep sa incolteasca este timpul ca lazile sa fie mutate in solar pentru cresterea vegetativa.
Avantaje:
- Numarul de bulbi plantati pe m2 poate creste cu pana la 100%
- Lipsa daunatorilor din sol
- Calitate deosebita
Dezavantaje:
- Pot fi folositi numai bulbii tratati termic
- Costuri ridicate (lazi, turba, depozitare)
- Manipularea greoaie a lazilor datorita greutatii acestora
Aici mai trebuie adaugat si faptul ca in apa adaugata in lazi se va tine cont de anumiti factori cum ar fi, PH-ul, CE-ul(conductivitate electrica) si nivelul micro elementelor.
Dupa ce acestea au inradacinat, sunt mutate in sera/solar si le vom aseza pe mesele de cultura(daca sunt disponibile) sau direct pe sol(nerecomandat)
Avantaje:
- Totate avantajele ca cele plantate in substrat de crestere
- Timp mai scurt de crestere
- Manipularea si recoltarea usoara
Dezavantaje:
- Investitii semnificative
- Volum mare de apa folosit
- Cunostinte avansate pentru tratarea apei
Cultura hidroponica
Aceasta este cea mai folosita metoda de crestere in sistem intensiv din intreaga lume. Ce inseamna mai exact cultura hidroponica? Sunt mai multe tipuri de sisteme folosite dar cel folosit de noi consta in lazi special concepute pentru acest tip de cultura, acestea au in parte de jos pini in care bulbi sunt infipti, dupa care lazile sunt umplute cu apa. Ca si in cultura cu substrat de crestere, metodologia este una similara, dupa ce bulbii sunt infipti unul langa altul pana la umplerea totala a lazii si adaugarea de apa, lazile vor trebui puse in camera pentru inradacinare.
bottom of page